VLAARDINGEN – Vlaardingen vindt het belangrijk dat geld bestemd voor uitkeringen alleen terechtkomt bij inwoners die hier recht op hebben. Wie herhaaldelijk uitkeringsregels overtreedt, loopt het risico drie maanden geen bijstandsuitkering te ontvangen. Donderdag stemde de gemeenteraad in met deze maatregel, die aansluit op de nieuwe Fraudewet.
,,Van de Vlaardingers die bijstand van de gemeente ontvangen, houdt het overgrote deel zich netjes aan de regels”, meldt wethouder Cees Oosterom. ,,Maar voor de mensen die dat niet doen, zijn de boetes nu hoger. Het is belangrijk dat uitkeringsgeld terechtkomt bij de mensen die er recht op hebben. Dat is rechtvaardig en helpt om uitkeringen in stand te kunnen houden.” Wie ten onrechte een uitkering ontvangt, moet dat geld terugbetalen plus een boete die even hoog is als het onterecht ontvangen bedrag. Wie binnen vijf jaar nogmaals de uitkeringsregels overtreedt of fraudeert, krijgt een boete die anderhalf keer zo hoog is als het onterecht ontvangen geld. Bovendien lopen deze mensen het risico drie maanden geen uitkering te ontvangen.
Overtreders moeten hun schuld bij de gemeente volledig terugbetalen. Voor de verrekening van de boete houdt de gemeente tien procent in van de uitkering. Bij uitkeringsontvangers die opnieuw de regels overtreden, gaat de verrekening anders. Zij ontvangen tot maximaal drie maanden helemaal geen uitkering. Wanneer volledige verrekening leidt tot huisuitzetting van de overtreder (en diens gezin) kan de gemeente besluiten af te wijken van deze regel en andere maatregelen te treffen.
Oosterom: ,,Niemand is er bij gebaat dat mensen in moeilijkheden komen. Om te voorkomen dat mensen onbedoeld of onbewust de uitkeringsregels overtreden, informeren wij ze hoe het zit.” Om problemen te voorkomen, doen uitkeringsontvangers er goed aan wijzigingen altijd tijdig door te geven aan de gemeente. Dit zijn zij ook verplicht. Die meldingsplicht geldt voor alle veranderingen in financiële, persoonlijke of leefsituaties. Deze veranderingen kunnen namelijk gevolgen hebben voor (de hoogte van) een uitkering.
Het bericht Strengere straffen uitkeringsfraude verscheen eerst op Vlaardingen24.nl.