VLAARDINGEN – Pieter Runsink, vicevoorzitter van VVD Vlaardingen is opgestapt. Runsink zelf noemt een vertrouwensbreuk als oorzaak: ,,Als je lid bent van het VVD-bestuur dan heb je het vertrouwen nodig van de leden én van je medebestuursleden”, aldus Runsink. ,,Bij de algemene ledenvergadering van 6 maart ontbrak dit. Je kunt dan maar één conclusie trekken en dat is aftreden.”
Kort na de Algemene Ledenvergadering van de VVD werd er nog nauwelijks gecommuniceerd over het verloop ervan. Er was afgesproken geen mededelingen te doen over de strijd tussen de potentiële lijsttrekkers: voormalig wethouder Vera Kalf en fractievoorzitter van Trots Vlaardingen Reinald Don. Maar het zwijgen houdt niet lang stand; de frustraties lopen hoog op en steeds meer mensen zijn bereid hun mond open te doen. Wat is er nu feitelijk gebeurd?
Het VVD bestuur probeerde op de algemene ledenvergadering Vera Kalf bij acclamatie te benoemen. Dit kan als er maar één kandidaat beschikbaar is, die ene kandidaat wordt in dat geval benoemd tot lijsttrekker. Een aantal weken geleden heeft Reinald Don zich echter opgeworpen als tegenkandidaat. Het VVD-bestuur liet Don onmiddellijk weten dat, als hij kandidaat wilde zijn, hij zijn raadszetel bij Trots Vlaardingen moest opgeven. Daaraan gaf Don overigens geen gehoor.
Nu blijkt dat volgens de ‘statuten en reglementen’ van de VVD ook helemaal niet noodzakelijk. Vanuit de vergadering werd tegen dit bestuursstandpunt dan ook stevig verzet geboden. ,,Het bestuur ging vervolgens schuiven met haar standpunt en toen was voor mij het vertrouwen weg”, verklaart Runsink.
Volgens verschillende VVD-leden leken er voor een eventuele stemming verschillende leden van buiten Vlaardingen te zijn ‘opgetrommeld’ door de huidige fractieleden. Bij de VVD kun je als je landelijk lid bent in elke plaats stemmen, maar je moet je dan wel tijdig in de beoogde plaats inschrijven. Hiervoor gold de peildatum van 31 december. Omdat de VVD Vlaardingen erg vroeg was met haar algemene ledenvergadering konden in principe meerdere VVD leden van buiten Vlaardingen meedoen met de ‘Vlaardingse’ lijsttrekkersverkiezingen en zich later weer elders inschrijven. Op deze wijze is het mogelijk veel stemmen te verzamelen, bijvoorbeeld van familieleden die elders wonen.
De afgelopen jaren zijn er binnen de VVD en met name in de fractie al veel wisselingen geweest, dikwijls ging dat gepaard met conflicten. Veel VVD-leden vinden het tijd dat de ‘oude garde’ opstapt en nieuwe gezichten de raadszetels en bestuursfuncties gaan bezetten. Of dit ook gaat gebeuren is afwachten. Voorlopig is deze crisis binnen de partij in ieder geval nog niet bezworen.
Het bericht Crisis binnen de VVD verscheen eerst op Vlaardingen24.nl.