Quantcast
Channel: Vlaardingen24.nl » Politiek
Viewing all articles
Browse latest Browse all 22

Wat is de metropoolregio?

$
0
0

Hedy KaufmannVLAARDINGEN – Er vinden besprekingen plaats over de vorming van de Metropoolregio Rotterdam – Den Haag. Dit artikel is een eerste in een rij van drie waarin nader wordt ingegaan op de metropoolregio. In dit artikel staat de volgende vraag centraal: Wat is de metropoolregio?

De gemeente is de eerste laag van de Nederlandse overheid, gevolgd door de provincie en daarboven het Rijk met de ministeries. De gemeentelijke organisatie staat zeker bekend om de afdelingen burgerzaken en vergunningen, maar er gebeurt nog veel meer. De gemeente krijgt steeds meer taken, bijvoorbeeld omdat de provincie taken overdraagt. Niet alleen de hoeveelheid taken breidt zich gestaag uit, maar ook de complexiteit neemt sterk toe. Gemeenten kunnen deze taken niet meer alleen oppakken en werken daarom samen met omliggende gemeenten.

Een bekend voorbeeld is de Stadsregio Rotterdam, waaraan vijftien gemeenten deelnemen inclusief de gemeente Vlaardingen. Bij deze organisatie zijn taken belegd op het gebied van wonen, jeugdzorg, verkeer en vervoer, economie, ruimtelijke ordening en groen en milieu. Ook Den Haag kent – met negen deelnemende gemeenten – een vergelijkbare organisatie: het Stadsgewest Haaglanden. Er vinden overleggen plaats om deze twee regio-organisaties samen te voegen tot één organisatie: de Metropoolregio Rotterdam – Den Haag

De belangrijkste vraag is: waarom moeten we willen overgaan tot een Metropoolregio Rotterdam – Den Haag? Het antwoord op deze vraag wordt gegeven door de OESO, de organisatie die zich in Europa bezighoudt met economische samenwerking en ontwikkeling. In vergelijking met andere regio’s in Europa, zoals Hamburg, blijft de ontwikkeling van onze regio in het afgelopen decennium achter. Dat is ongewenst, omdat dat directe gevolgen heeft op de arbeidsmarkt maar ook voor mobiliteit en wonen. De metropoolregio Rotterdam – Den Haag heeft tot doel om de economische kracht beter te benutten en de regio nog beter op de internationale kaart te zetten

Een leven waarin Vlaardingers uitsluitend wonen, werken en recreëren in Vlaardingen komt steeds minder vaak voor. Velen van ons werken in Rotterdam of Den Haag en we gaan ook uit in die grote steden en zijn daarmee al metropolitanen.

De belangrijkste pijler is de zogenaamde vervoersautoriteit. De metropoolregio is door het instellen van de vervoersautoriteit verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in de 24 gemeenten. De ambities zijn groot. Zo is het streven om binnen 45 minuten van de ene kant van de Metropoolregio aan de andere kant van de metropoolregio te komen.

Gisteren kwamen alle 24 gemeenten samen in de stadsgehoorzaal in Vlaardingen om te bespreken wat zij vinden over de samenwerking in de metropoolregio. Het is natuurlijk mooi dat dit grote congres in onze stad gehouden werd.

Binnenkort schrijf ik Een vervolg op dit artikel. Dan ga ik in op de concrete vraag: Wat voegt de metropoolregio toe voor Vlaardingen? Als afsluiting van dit drieluik komt de vraag aan bod: Hoe gaat de metropoolregio eruit zien? Kortom, de metropoolregio gaat er met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid komen. Schaalvergroting speelt daarbij een rol. Dat betekent niet dat we de Vlaardingse schaal loslaten. Vlaardingen is een mooie stad en de gemeente Vlaardingen blijft gewoon bestaan.

 

Hedy Kaufmann

Voorzitter Vlaardingse Raadsledenwerkgroep Metropoolregio

Het bericht Wat is de metropoolregio? verscheen eerst op Vlaardingen24.nl.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 22